TEKIJÄT

Sarjakuvantekijäpari Jarkko Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Marja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Jyväskylässä. He tekevät yhdessä paitsi Kamala luonto -sarjakuvaa, myös mainoskuvituksia ja -sarjakuvia. Lappalainen ideoi ja tekee alustavia kuvakäsikirjoituksia, yhdessä hiotaan jutut valmiiksi ja Vehniäinen hoitaa piirrospuolen.

Vehniäisen ja Lappalaisen innostus sarjakuviin alkoi jo lapsuudessa. Kumpikin on piirtänyt pienestä asti ja kummankin käsissä ovat kuluneet samat sarjakuva-albumit ja -lehdet. Ykkössuosikikseen pari nimeää yksimielisesti Asterixin. Heti perässä tulevat Lassi ja Leevi, Tintti, Lucky Luke ja tietenkin Aku Ankat.

Kamala luonto on alunperin Vehniäisen luomus. Se sai alkunsa pöytälaatikkosarjakuvana vuonna 2002 ja alkoi levitä koko kansan tietoisuuteen saatuaan ensimmäisen julkisen julkaisualustansa vuonna 2008. Lappalainen päätyi mukaan vuonna 2016, kun olosuhteet johtivat yhteistyöhön kuin itsestään: Vehniäinen kaipasi uusia strippi-ideoita ja Lappalaiselta sellaisia löytyi. Todettiin, että Lappalaisen ideat sopivat Kamalaan luontoon täydellisesti ja niiden virta oli ehtymätön, joten hänestä tuli tuota pikaa sarjakuvan toinen käsikirjoittaja. Viime vuosien aikana sarjan aihepiirit ovat laajentuneet, eläinten persoonat kehittyneet ja on myös syntynyt uusia hahmoja, kuten itkuherkkä ja introvertti majava sekä urossuhteitaan alituiseen ruotivat tyttöpuput. Sarjakuva saa ihan uusia tasoja, kun ideoita on pyörittelemässä kaksi ihmistä.

Päivittäissarjakuvan tekeminen kaikkine oheishaaroineen on täysipäiväistä puurtamista: sellaista näkymätöntä taustatyötä, jota sarjakuvanteko vaatii itse ideoimisen ja piirtämisen lisäksi, on valtavasti. Kamalan luonnon tekijät pyörittävät myös itse omaa verkkokauppaansa (www.elukkamania.fi), joka myy Kamala luonto -albumeja ja oheistuotteita. Välillä tunnit vuorokaudessa eivät tahdo riittää ja vapaa-aikaa on vähän, mutta tekijät ilmoittavat olevansa unelmatyössään. Sarjakuva on paitsi elinkeino, myös tapa ilmaista itseään. Ja minne muualle ihmiselämän sattumukset voisi upottaa kuin Kamalan luonnon hulluun maailmaan?

Kyllä se siitä kuontuu!

Sananparsi Vehniäisen lapsuudesta

 

Haastattelu- ja vierailupyynnöt: jv(a)jarkkovehniainen.fi, marja.lappalainen(a)kamalaluonto.com

Voit pyytää Kamalan luonnon tekijät tilaisuuteesi kertomaan sarjakuvan teosta ja siitä millaista on tehdä sarjakuvaa työkseen (ja vieläpä pariskuntana). Parin repertuaariin kuuluvat myös sarjakuvatyöpajat.

Voit myös tilata mittatilaussarjakuvan Kamalan luonnon hahmoilla, hinta alkaen 600,00 e + alv 24 %.

 

SEURAAVAT TAPAHTUMAT:

Tampere kuplii -sarjakuvafestivaali 21.-22.3.2020
Kirjastovierailu Muuramessa 23.4.2020 klo 18
Metsämme-, Retkelle- ja Wemmi-messut Jyväskylän Paviljongissa 25.-26.4.2020