TEKIJÄT

Sarjakuvantekijäpari Jarkko Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Marja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) ovat tehneet yhdessä Kamala luonto -sarjakuvaa vuodesta 2016 alkaen. Tämän lisäksi he tekevät mainoskuvituksia ja -sarjakuvia. Ideat hiotaan valmiiksi tiimityönä ja Vehniäinen hoitaa piirrospuolen.

Vehniäisen ja Lappalaisen innostus sarjakuviin alkoi jo lapsuudessa. Kumpikin on piirtänyt pienestä asti ja kummankin käsissä ovat kuluneet samat sarjakuva-albumit ja -lehdet. Ykkössuosikikseen pari nimeää yksimielisesti Asterixin. Heti perässä tulevat Lassi ja Leevi, Tintti, Lucky Luke ja tietenkin Aku Ankat.

Kamala luonto on alunperin Vehniäisen luomus. Se sai alkunsa pöytälaatikkosarjakuvana vuonna 2002 ja alkoi levitä koko kansan tietoisuuteen saatuaan ensimmäisen julkisen julkaisualustansa vuonna 2008. Lappalaisesta tuli vuonna 2016 sarjakuvan toinen käsikirjoittaja. Viime vuosien aikana sarjan aihepiirit ovat laajentuneet, eläinten persoonat kehittyneet ja on myös syntynyt uusia hahmoja, kuten itkuherkkä ja introvertti majava sekä urossuhteitaan alituiseen ruotivat tyttöpuput. Sarjakuva saa uusia tasoja, kun ideoita on pyörittelemässä kaksi ihmistä.

Päivittäissarjakuvan tekeminen kaikkine oheishaaroineen on täysipäiväistä puurtamista: sellaista näkymätöntä taustatyötä, jota sarjakuvanteko vaatii itse ideoimisen ja piirtämisen lisäksi, on valtavasti. Kamalan luonnon tekijät pyörittävät myös omaa verkkokauppaa (www.elukkamania.fi), joka myy Kamala luonto -albumeja ja oheistuotteita.

Ideat strippeihin tulevat jokapäiväisestä elämästä, ei tokikaan aina omasta, vaan useimmiten ihan muualta. Ideatutka on päällä koko ajan, tekemistä riittää ja välillä tunnit vuorokaudessa loppuvat kesken, mutta sarjakuvan tekeminen on elämäntapa. Ajatuksien laittaminen muutamaan ruutuun metsäneläinten suuhun on tekijöille oivallinen keino ilmaista itseään. Ja minne muualle ihmiselämän sattumukset voisi upottaa kuin Kamalan luonnon hulluun maailmaan?

Kyllä se siitä kuontuu!

Sananparsi Vehniäisen lapsuudesta

 

Haastattelu- ja vierailupyynnöt: jv(a)jarkkovehniainen.fi, marja.lappalainen(a)kamalaluonto.com

Voit pyytää Kamalan luonnon tekijät tilaisuuteesi kertomaan sarjakuvan teosta. Parin repertuaariin kuuluvat myös sarjakuvatyöpajat.

Voit myös tilata mittatilaussarjakuvan Kamalan luonnon hahmoilla, hinta alkaen 600,00 e + alv 24 %.