TEKIJÄT

Sarjakuvantekijäpari Jarkko Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Marja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Jyväskylässä. He tekevät yhdessä paitsi Kamala luonto -sarjakuvaa, myös mainoskuvituksia ja -sarjakuvia. Pari hoitaa käsikirjoitukset tiimityönä, piirrosjälki on Vehniäisen käsialaa.

Vehniäisen ja Lappalaisen innostus sarjakuviin alkoi jo lapsuudessa, ja kummankin käsissä ovat kuluneet useat samat albumit ja lehdet. Ykkössuosikikseen pari nimeää yksimielisesti Asterixin. Kumpikin on piirtänyt pienestä asti, Vehniäinen on tehnyt sitä lähes koko ikänsä myös työkseen, mutta Lappalainen on päätynyt luovalle alalle vasta tehtyään kierroksen muutaman täysin erilaisen ammatin parissa.

Kamala luonto on alunperin Vehniäisen luomus. Se sai alkunsa pöytälaatikkosarjakuvana vuonna 2002 ja alkoi levitä koko kansan tietoisuuteen saatuaan ensimmäisen julkisen julkaisualustansa vuonna 2008. Tekijöiden määrä tuplaantui vuonna 2016, kun Lappalainen päätyi mukaan parisuhteen myötä. Olosuhteet johtivat yhteistyöhön kuin itsestään: ensin Vehniäinen pyysi Lappalaiselta apua Kamalan luonnon lastenkirjan käsikirjoittamisessa, sen jälkeen tiimityö alkoi hyväksi havaittuna luisua sen enempiä suunnittelematta myös koko sarjakuvan tekemiseen yhdessä. Todettiin, että Lappalaisen strippi-ideat sopivat Kamalan luonnon maailmaan täydellisesti ja niiden virta oli ehtymätön, joten hänestä on vähä vähältä tullut sarjakuvan pääasiallinen käsikirjoittaja. Samalla sarjan aihepiirit ovat laajentuneet ja on syntynyt uusia hahmoja, kuten majava ja tyttöpuput. Käsikirjoituksiksi päätyvät ideat saavat ihan uusia tasoja, kun niitä on pyörittelemässä kaksi ihmistä. Pariskunnan aivoitusten yhdistäminen onkin siivittänyt Kamalan luonnon parhaaseen loistoonsa ja takaa eläinporukan seikkailujen jatkumisen hamaan tulevaisuuteen!

Päivittäissarjakuvan tekeminen kaikkine oheishaaroineen on täysipäiväistä työtä. On lähes mahdotonta yrittää kuvailla kaiken sen taustatyön määrää, jota sarjakuvanteko vaatii itse ideoimisen ja piirtämisen lisäksi. Sellaista työtä, joka niin sanotusti ei näy missään, on valtavasti. Kamalan luonnon tekijät pyörittävät itse myös omaa verkkokauppaansa (www.elukkamania.fi), joka myy Kamala luonto -albumeja ja oheistuotteita. Välillä tunnit vuorokaudessa eivät tahdo riittää ja vapaa-aikaa on vähän, mutta tekijät ilmoittavat olevansa unelmatyössään. Sarjakuva on paitsi elinkeino, myös tapa ilmaista itseään. Ja minne muualle elämän sattumukset voisi upottaa kuin Kamalan luonnon omalaatuiseen maailmaan?

Vehniäinen ja Lappalainen jakavat kodin ja työn lisäksi muun muassa amerikanautoharrastuksen (pihassa seisoo yhteinen Pontiac Firebird Trans Am ’88), kissanhoitovelvoitteet, taipumuksen sisustaa sarjakuva- ja leffa-aiheisella krääsällä, ruokakokeilut kotikeittiössä sekä intohimon vanhoihin scifielokuviin, erityisesti Star Warsiin ja Alieniin.

Haastattelupyynnöt: jv(a)jarkkovehniainen.fi

Kyllä se siitä kuontuu!

Sananparsi Vehniäisen lapsuudesta