TEKIJÄT

Sarjakuvantekijät Jarkko Vehniäinen (s. 1973, Viitasaari) ja Marja Lappalainen (s. 1980, Jalasjärvi) asuvat Helsingissä. He ovat tehneet yhdessä Kamala luonto -sarjakuvaa vuodesta 2016 alkaen. Tämän lisäksi he tekevät mainoskuvituksia ja -sarjakuvia. Ideat hiotaan valmiiksi tiimityönä ja Vehniäinen hoitaa piirrospuolen.

Vehniäisen ja Lappalaisen innostus sarjakuviin alkoi jo lapsuudessa. Kumpikin on piirtänyt pienestä asti ja kummankin käsissä ovat kuluneet samat sarjakuva-albumit ja -lehdet. Ykkössuosikikseen pari nimeää yksimielisesti Asterixin. Heti perässä tulevat Lassi ja Leevi, Tintti, Lucky Luke ja tietenkin Aku Ankat.

Kamala luonto on alunperin Vehniäisen luomus. Se sai alkunsa pöytälaatikkosarjakuvana vuonna 2002 ja alkoi levitä koko kansan tietoisuuteen saatuaan ensimmäisen julkisen julkaisualustansa vuonna 2008. Lappalaisesta tuli vuonna 2016 sarjakuvan toinen käsikirjoittaja. Viime vuosien aikana sarjan aihepiirit ovat laajentuneet, eläinten persoonat kehittyneet ja on myös syntynyt uusia hahmoja: itkuherkkä ja introvertti majava, urossuhteitaan alituiseen ruotivat tyttöpuput sekä ikuisesti positiivinen ja optimistinen ahma. Sarjakuva saa uusia tasoja, kun ideoita on pyörittelemässä kaksi ihmistä.

Päivittäissarjakuvan tekeminen kaikkine oheishaaroineen on kovaa puurtamista: sellaista näkymätöntä taustatyötä, jota sarjakuvanteko vaatii ideoimisen ja piirtämisen lisäksi, on valtavasti. Tämä ammatinvalinta vaatii siis todellista kutsumusta! Kamalan luonnon tekijät pyörittävät myös omaa verkkokauppaa (www.elukkamania.fi), joka myy Kamala luonto -albumeja ja oheistuotteita.

Ideat strippeihin tulevat jokapäiväisestä elämästä, ei läheskään aina omasta, vaan useimmiten ihan muualta. Ajatuksen sarjakuvaan voi saada oikeastaan ihan mistä tahansa, ja ideatutkan onkin oltava päällä koko ajan. Omien havaintojen sijoittaminen sarjakuvaan on oiva keino ilmaista itseään, ja minne muualle ihmiselämän sattumukset voisi paremmin upottaa kuin Kamalan luonnon hulluun maailmaan?

Kyllä se siitä kuontuu!

Haastattelu- ja vierailupyynnöt:

jv(a)jarkkovehniainen.fi, marja.lappalainen(a)kamalaluonto.com

Voit myös tilata mittatilaussarjakuvan taikka tussi- tai vesivärityön Kamalan luonnon hahmoilla.
Kysy tarjous sähköpostitse!

Scroll to Top